GLAS & LERA

Välkommen till en blogg om lite allt möjligt....

onsdag 21 maj 2014

Havets brus

Många vägar på sjön.....regnet kommer......Det fenomen du ser på sjön har faktiskt inte primärt med strömmar i sjön att göra, utan med vinden. ”Vägarna” uppstår då vinden skapar roterande celler alldeles under vattenytan. Cellerna är mellan fyra och sex meter djupa, och byggs upp i par som roterar åt var sitt håll. Den ena cellen roterar medurs och den andra moturs, som två minicykloner stående på högkant. Mellan cellerna uppstår långa stråk med oroligt vatten.
Fenomenet kallas Langmuirceller och undersöktes vetenskapligt första gången så sent som 1938.
Eftersom flera par av roterande ­celler kan uppstå till följd av vinden kan det också bildas områden med lugnare vatten, som kontinuerligt transporteras upp till ytan, mellan två cellpar. Vattnet förnyas hela tiden underifrån och hinner då inte ”ruggas” av vinden. Dessa ”vägar” av stilla vatten kan bli mellan 10 och 50 meter breda och flera kilometer långa. Under vissa omständigheter kan cellerna driva och lägga sig i andra vinklar som inte följer vinden. Det är antagligen dessa du ser.
Clas Svahn, Stockholm            ............så var de´med de´......

Vad spännande det var att lyssna på havets brus i snäckorna när man var barn.........
........Fast det som händer är att ljud läcker in i snäckan och förstärks...även örat och kroppen alstrar ljud som förstärks när snäckan sätts mot örat........föredrar ändå havets brus och ingen tråkig förklaring..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar