GLAS & LERA

Välkommen till en blogg om lite allt möjligt....

lördag 21 april 2012

Strömbergshyttan

Magert resultat på lördagsloppisen. En vas från Strömbergshyttan, design Asta Strömberg ? sent 1950-tal. Höjd 15 cm tjockt glas och tung. 10 kr på hemmaloppis.

3 kommentarer:

  1. Design knappast Gerda Strömberg. Vasen har nummer B868 och är mycket riktigt sent 1950-tal. Då var det Asta Strömberg och Gunnar Nylund som formgav Strömbergshyttans glas. Någonstans har jag sett att man attribuerat denna modell till Gunnar Nylund, men jag tror mera på Asta Strömberg med utgångspunkt från formen. Nylunds linjer var mera assymetriska och inte så strikta. Ofta böjda, sneda och mera rundade former. Astas mera raka och strikta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är alltid roligt att få veta vem som är formgivaren. Hittade samma vas på en antiksida och då antar man att uppgiften är riktig ! Enkel och snygg är vasen iallafall !

      Radera
  2. Man ska inte lita allt för mycket på det som skrivs på antiksidorna, ej heller auktionshusen. Speciellt när det gäller Strömbergshtyttan råder många missuppfattningar och myter kring formgivarskapet. Även en del osäkerheter, som t.ex med denna vas (om det är Nylund eller Asta S. som står bakom). Man har inte bemödat sig att undersöka djupare utan sprider missuppfattnimngarna och myterna vidare, i tron att det som skrivs är sant. Själv är jag uppvuxen på Strömbergshyttan och anser nog att jag har mera koll än de flesta. Min far var arbetsledare i hyttan från ca 1950 - 1979 (dessförinnan glasblåsare i hyttan från sent 1930-tal och under hela 1940-talet, och han har sparat många dokument som nu kommit i dagen och reder ut en del av frågetecknen som tidigare funnits. jag har skrivit en artikel om Gunnar Nylunds tid vid Strömbergshyttan här:
    http://glasbloggen.blogspot.se/2013/06/gb-17-gunnar-nylund-ofortjant-anonym.html
    men det finns mera att upptäcka och reda ut. I takt med att jag går igenom materialet och glasen som finns sparade kommer säkert mera att klarna.
    Hälsningar, Nils/

    SvaraRadera